Băutura la nuntă

glass-3202702_1920

Băutura, alături de muzică și mâncare este una dintre cele mai importante aspecte ale unei nunți de care trebuie să te îngrijești foarte bine.
Atunci când iei în considerare și un cocktail bar/ bar mobil la nuntă e bine de știut că băutura de la nuntă se va împărți (organizatoric vorbind) în două sisteme: 1. băutura care va fi servită de către ospătarii sălii (sau cea care va fi așezată la mese) și 2. băutura care va fi servită de la cocktail bar (adică cocktailurile).
Le iau pe rând:
1. Băutura servită pe sală cuprinde de obicei: tărie pentru bărbați – whisky și/sau coniac, băutură mai fină pentru femei – lichior, cremă de whisky, vermouth, apoi vin, bere cu alcool și fără alcool, țuică, sucuri carbogazoase și/sau necarbogazoase, apă plată, apă minerală și cafea.
Această categorie de băuturi poate fi oferită de către conducerea locației astfel:
- în regim all-inclusive – cu posibilitatea de a alege între mai multe pachete cu varietăți diferite;
- doar non-alcoolice all-inclusive – în care tăria se achiziționează separat
- fără băutură inclusă – situație în care întreaga cantitate de băutură va fi achiziționată separat (de către conducerea sălii, de către miri sau de către o altă firmă).

2. Băutura servită de la cocktail bar mobil la nuntă: în primul rând se va concepe un meniu de bar Vezi propunere meniu de cocktail bar la nuntă, iar apoi se stabilește modalitatea în care acesta va fi servit. Poate fi oferit la fel în regim all-inclusive sau cu posibilitatea de a achiziționa băutura separat (de către firma care oferă serviciile de cocktail bar/ bar mobil sau de către miri).

ACHIZIȚIA BĂUTURILOR
În regimul all-inclusive la băuturi este foarte clar tot procesul: invitații de la nuntă vor consuma ce doresc din meniul ales, iar la finalul evenimentului, în funcție de numărul de invitați se achită suma prestabilită, indiferent de consumul acestora.
În cazul achiziționării separate a băuturilor se merge pe sistemul ”se plătește cât se consumă” și se procedează de obicei astfel:
1. La sală: se aleg de către miri varietățile de băuturi, iar în funcție de numărul de invitați responsabilul de sală va face un necesar de cantități din fiecare sortiment în parte. Acest necesar este influențat în mod direct de existența unui serviciu de cocktail bar, deci este important să înștiințezi sala de prezența unui astfel de serviciu de bar mobil. În mod normal, indiferent de cine va achiziționa marfa de sală, seful de sală va fi răspunzător de buna gestionare a acesteia pe parcursul evenimentului.
Marca băuturilor este extrem de variată, iar în acest sens o propunere ar fi alegerea optimă între calitate și preț, astfel încât să ai bugetul sub control, dar să oferi totuși calitate invitaților tăi. De exemplu: whisky Jack Daniel”s / Jameson, coniac Jidvei, lichior Sheridan”s, cremă de whisky Bailey”s, vermouth Martini. Vinul și berea sunt alese de obicei în funcție de gusturile tipice ale fiecăruia, dar o recomandare ar fi vinurile îmbuteliate de la #Tohani România și berea Heineken/ Carlsberg la 0.33L. La băuturile non-alcoolice se optează de regulă pentru o băutură carbogazoasă: Coca-Cola și una necarbogazoasă: suc de portocale de la #Santal.

2. Vorbind de cocktail bar mobil la nuntă, un sistem bine pus la punct înseamnă în primul rând crearea unui meniu de bar Vezi propunere meniu de cocktail bar la nuntă, apoi crearea unui necesar de bar cu surplus, astfel încât să nu existe nicicând posibilitatea de a rămâne fără băutură în timpul evenimentului.
E bine de știut că mărcile băuturilor alese și în cazul cocktail barului sunt la fel de importante ca și în cazul băuturilor de pe sală, pentru că ele vor influența în mod direct calitatea și implicit gustul cocktailurilor. Exemple de mărci la bazele alcoolice principale ar fi: vodca Finlandia/ Absolut, rom Havana/ Captain Morgan/ Bacardi, whisky Jack Daniel”s/ Jameson, tequila Sauza/Jose Cuervo, gin Gordon”s/ Wembley, iar la non-alcoolice gama #Santal este cea mai bună alegere.

Deși sunt 2 sisteme diferite băutura de la sală și băutura de la cocktail bar mobil, ele pot fi gestionate cu ușurință și fără prea multă bătaie de cap chiar dacă nu se optează pentru varianta all-inclusive.
Recomand să se ocupe o singură firmă de întregul aspect al băuturilor din mai multe motive:
- Poți obține discounturi semnificative la întreaga cantitate comandată
- Vei avea la cunoștință prețul final cu mult timp înainte (aprox 30 de zile)
- Nu vei achita contravaloarea mărfii la comandarea acesteia (se va plăti la final doar ceea ce se va consuma)
- Ai siguranța posibilității returului (la ceea ce nu se consumă)
- Transportul băuturilor până la sală și preluarea returului de la sală se face în mod gratuit
- Comunicarea este mai eficientă pentru că gestionarea întregului sistem se face de către o singură persoană
Deși acest sistem în care se plătește cât se consumă este cel mai avantajos pentru toate părțile, nu întotdeauna este și cel mai dorit, pentru că implică o transparență maximă și un sistem de gestionare bine pus la punct astfel încât să nu existe dubii la finalul evenimentului în legătură cu consumul real al invitaților.
Odată ce băutura a fost achiziționată ea va intra în sala de eveniment pe bază de aviz de însoțire a mărfii și de acolo va fi împărțită în cele două sisteme:
1. În posesia cocktail barului mobil unde barmanul principal va fi responsabil pe întreaga durată a nunții
2. În posesia sălii unde șeful de sală va fi responsabil pentru gestionarea acesteia.
La finalul evenimentului se va face stocul împreună cu o persoană aleasă din partea mirilor, se adnotează cantitățile consumate și implicit cele care vor fi achitate, iar restul băuturilor rămase vor fi preluate și returnate de aceiași firmă.

Nu uita că o firmă bună te poate îndruma în toate deciziile importante.

Să fiți multumiți!

by Wilhelmina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>